Per una sanitat pĆŗblica, universal i de qualitat

Twitter Instagram Youtube Facebook eMail Delegats

Escrits

Teletreball i la prevenció de riscos laborals

Teletreball i la prevenció de riscos laborals

Teletreball i la prevenció de riscos laborals

Els darrers anys, el treball a distĆ ncia s’ha anat incorporant al món laboral, de maneraĀ lenta però progressiva, amb una rellevĆ ncia especial de la modalitat de teletreball.

No obstant això, aquesta progressió lenta s’ha vist alterada per la pandĆØmia de la COVID-19, que ha tingut un impacte directe sobre l’augment exponencial del teletreball i clarament n’ha accelerat la regulació.

De manera sobrevinguda, moltes empreses van haver d’improvisar sistemes de teletreball, atĆØs que en cas contrari s’hauria paralitzat encara mĆ©s l’activitat. De fet, d’acord amb les dades recollides al VI Informe de la situació econòmica i laboral de la PIME catalana, durant el segon trimestre de 2020, la implantació del teletreball va ser la mesura mĆ©s adoptada per les empreses a Catalunya, amb una mitjana total del 71,4%.

Però, tot i actuar com a motor principal per accelerar la regulació del teletreball, l’actual pandĆØmia aportarĆ  un biaix considerable en relació amb el grau d’implantació a les empreses, ja que l’actual modalitat de teletreball a quĆØ moltes empreses i persones treballadores s’han vist abocades, no ha estat, en la majoria de casos, ni programada ni voluntĆ ria. Això ha fet que, a hores d’ara, la implantació real del teletreball sota els requeriments de la nova regulació encara sigui una incertesa. NomĆ©s les empreses que ja tenien regulat i implementat el teletreball estaven preparades per adaptar-se fĆ cilment a la nova regulació. Haurem d’esperar un temps per veure com s’anirĆ  implantant i quina repercussió tindrĆ  en la seguretat i la salut de les persones que prestin els seus serveis en aquesta modalitat.

Respecte a l’impacte de la COVID-19 i com ho han viscut les persones treballadores que han hagut de fer teletreball durant la crisi de la primera fase de la pandĆØmia, una enquesta de la Fundació Europea per a la Millora de les Condicions de Vida i de Treball (Eurofound) indica que la major part de les persones treballadores de la UE ho han viscut com una experiĆØncia positiva, però molt poques volen fer teletreball sempre; l’opció preferida Ć©s una combinació de teletreball i treball presencial.

En relació amb la implantació del teletreball, a continuació es detallen algunes dades:

  • Segons l’agĆØncia Eurostat, l’any 2018 el 5,2% de les persones ocupades entre 15 i 64 anys treballaven habitualment des de casa. Aquest 5% es pot considerar una dada constant des de l’any 2008.
  • Si en comptes de treballar habitualment, es recullen dades sobre les persones que treballaven nomĆ©s de vegades des de casa, sĆ­ que s’ha notat un canvi, ja que s’ha passat del 5,8% el 2008 fins al 8,3% el 2018.
  • Els paĆÆsos que destaquen amb percentatges mĆ©s alts de persones que treballen habitualment des de casa són els PaĆÆsos Baixos i FinlĆ ndia, al voltant del 14%, i els que tenen percentatges mĆ©s baixos són BulgĆ ria i Romania, amb, aproximadament, nomĆ©s el 0,4%.
  • A Espanya, el percentatge de persones que habitualment van treballar des de casa el 2018 va ser del 4,3%.
  • Pel que fa al gĆØnere, la mitjana no mostrava una gran diferĆØncia: l’any 2018 el 5,5% de les dones a Europa treballava de manera habitual des de casa, mentre que els homes ho feien en un percentatge del 5%.

https://treball.gencat.cat/ca/ambits/seguretat_i_salut_laboral/riscos_i_condicions_treball/mesures_per_risc/teletreball/ – bloc1

Marc regulador

Fins fa ben poc, la regulació en matĆØria de teletreball era escassa. NomĆ©s l’Acord marc europeu sobre teletreball, signat el 2002, i l’article 13 del Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de l’Estatut dels treballadors (en endavant, ET), incorporat arran de la reforma laboral de l’any 2012, en feien esment.

MitjanƧant el recent Reial decret llei 28/2020, de 22 de setembre, de treball a distĆ ncia, s’ha regulat aquest tipus de treball d’una manera especĆ­fica. Aquesta normativa Ć©s aplicable al treball per compte d’altri, que regula l’article 1.1 de l’ET. Tot i això, s’hi indica, de manera implĆ­cita, que no Ć©s aplicable als treballadors i treballadores de les administracions pĆŗbliques i, de manera explĆ­cita, que tampoc Ć©s aplicable al personal laboral al servei d’aquestes administracions.

Algunes administracions pĆŗbliques de les comunitats autònomes ja disposaven de regulació pròpia i especĆ­fica en el moment en quĆØ es va publicar aquesta norma. De fet, la Generalitat de Catalunya va ser la primera administració a regular el teletreball de manera permanent per al seu personal, concretament, mitjanƧant el Decret 77/2020, de 4 d’agost, que regula la prestació de serveis en la modalitat de teletreball per al personal al servei de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i els seus organismes autònoms.

En l’àmbit estatal, poc desprĆ©s de la publicació del Reial decret llei 28/2020, de treball a distĆ ncia, es va publicar el Reial decret llei 29/2020, de 29 de setembre, mitjanƧant el qual es modificava el text refós de la Llei de l’Estatut bĆ sic de l’empleat pĆŗblic (EBEP), amb la introducció de l’article 47 bis, relatiu al teletreball.

A les diferents regulacions s’hi han incorporat conceptes i definicions clau que permeten contextualitzar aquest tipus de treball. A continuació, se’n fa un recull:

Al Reial decret llei 28/2020, de treball a distĆ ncia, s’especifiquen les definicions següents:

  • Treball a distĆ ncia: forma d’organització del treball o de realització de l’activitat laboral segons la qual aquesta activitat es presta en el domicili de la persona treballadora o en el lloc triat per ella, durant tota la seva jornada o part d’aquesta, amb carĆ cter regular.
  • Teletreball: el treball a distĆ ncia que es porta a terme mitjanƧant l’Ćŗs exclusiu o prevalent de mitjans i sistemes informĆ tics, telemĆ tics i de telecomunicació.
  • Treball presencial: el treball que es presta en el centre de treball o en el lloc determinat per l’empresa.
  • Relacions de treball que es desenvolupen a distĆ ncia amb carĆ cter regular: s’entĆ©n que Ć©s regular el treball a distĆ ncia que es presti, en un perĆ­ode de referĆØncia de tres mesos, un mĆ­nim del 30% de la jornada, o el percentatge proporcional equivalent en funció de la durada del contracte de treball.

D’altra banda, el Decret 77/2020, pel qual es regula la prestació de serveis en la modalitat de teletreball per al personal al servei de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i els seus organismes autònoms, el preĆ mbul, i a l’article 1, que defineix l’objecte de la norma, especifiquen la definició de teletreball d’una manera molt semblant:

  • El teletreball Ć©s una modalitat de prestació de serveis en la qual una part de la jornada laboral es desenvolupa de manera no presencial i mitjanƧant l’Ćŗs de les tecnologies de la informació i la comunicació.
  • Aquest Decret tĆ© per objecte regular la prestació de serveis en la modalitat de teletreball, entesa com a forma d’organització del treball, en virtut de la qual una part de la jornada laboral es desenvolupa de manera no presencial i mitjanƧant l’Ćŗs de les tecnologies de la informació i la comunicació.

AixĆ­ mateix, al text refós de la Llei de l’Estatut bĆ sic de l’empleat pĆŗblic (EBEP), modificat recentment pel Reial decret llei 29/2020:

  • Es considera teletreball la modalitat de prestació de serveis a distĆ ncia en quĆØ el contingut competencial del lloc de treball es pot desenvolupar, sempre que les necessitats del servei ho permetin, fora de les dependĆØncies de l’Administració, mitjanƧant l’Ćŗs de tecnologies de la informació i la comunicació.

Finalment, l’Acord marc europeu sobre teletreball, de l’any 2002, incorpora les definicions següents:

  • El teletreball Ć©s una forma d’organització o de realització de la feina, amb l’Ćŗs de les tecnologies de la informació, en el marc d’un contracte o d’una relació de treball, en quĆØ una feina, que es pot prestar igualment en els locals de l’ocupador, s’efectua fora d’aquests locals amb carĆ cter regular.
  • El present acord afecta les persones teletreballadores. S’entĆ©n per teletreballadora tota persona que du a terme un teletreball tal com s’ha definit en el parĆ graf anterior.

Si es comparen totes aquestes definicions i conceptes, es pot arribar a la conclusió que són molt semblants, però que com mĆ©s especĆ­fica s’ha fet la norma, mĆ©s matisos s’han incorporat en el desenvolupament.

Això sĆ­, hi ha un tret comĆŗ a totes les normes i acords que s’han esmentat anteriorment: el reconeixement de la igualtat pel que fa a drets. D’una manera o una altra s’explicita, en tots els casos, que les condicions laborals de les persones que fan teletreball han de ser les mateixes que les de les persones que fan el mateix tipus de treball en els locals de l’empresa.

Per tant, aquest Ć©s un aspecte cabdal que cal tenir present quan una organització vol implementar el treball a distĆ ncia o el teletreball, ja que l’activitat laboral associada pot comportar riscos i possibles afectacions sobre la salut del personal. Per aquest motiu, des del punt de vista d’igualtat de drets i, en concret, del dret a la prevenció de riscos laborals, emparat per la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals (en endavant, LPRL), cal assegurar-se que les persones que teletreballen reben una protecció adequada en matĆØria de seguretat i salut laboral.

El teletreball des de l’ergonomia – Identificació, avaluació dels riscos i planificació de l’activitat preventiva

Amb l’objectiu de garantir la seguretat i salut de les persones que fan teletreball, s’han de posar en marxa les eines de gestió preventiva necessĆ ries per dur-lo a terme.

Les eines o instruments fonamentals per a la gestió preventiva a l’empresa són, tal com determina la LPRL, l’avaluació de riscos laborals i la planificació de l’activitat preventiva.

Com en tota activitat laboral, en el teletreball s’han d’identificar i avaluar tots els riscos a quĆØ estan exposats els treballadors i les treballadores, ja siguin riscos de seguretat, higiĆØnics, ergonòmics o psicosocials.

En una fase inicial s’han d’identificar els riscos presents en el lloc de treball, tenint en compte la naturalesa de l’activitat, les caracterĆ­stiques del lloc del treball, i les caracterĆ­stiques de la persona que l’hagi de dur a terme. Tot seguit, s’han de posar en marxa les mesures preventives adients per eliminar els riscos evitables.

A continuació, s’ha de fer el procĆ©s d’avaluació de riscos amb la metodologia mĆ©s adient. Si com a resultat d’aquesta avaluació hi ha una situació de risc, l’empresa ha de posar en marxa les mesures preventives necessĆ ries. TambĆ© s’ha de fer una planificació, anomenada planificació de l’activitat preventiva, del conjunt de mesures preventives.

Continuant amb l’avaluació de riscos i fent un repĆ s a la legislació especĆ­fica, el Reial decret llei 28/2020, de treball a distĆ ncia, recull que l’avaluació de riscos i la planificació de l’activitat preventiva han de tenir en consideració els riscos caracterĆ­stics d’aquesta modalitat de treball, i posar un ĆØmfasi especial en els factors psicosocials, ergonòmics i organitzatius. Especifica un aspecte important, indicant que l’avaluació de riscos nomĆ©s s’ha de fer de la zona habilitada per a la prestació de serveis, i en queda fora la resta de zones de l’habitatge.

TambĆ© recull que l’empresa ha d’obtenir tota la informació sobre els riscos als quals estĆ  exposada la persona que treballa a distĆ ncia mitjanƧant una metodologia que ofereixi confianƧa respecte als resultats, i preveure les mesures de protecció mĆ©s adequades per a cada cas.

Quan per obtenir aquesta informació sigui necessari que qui tingui competĆØncies en matĆØria preventiva visiti el domicili, cal que s’emeti un informe escrit que ho justifiqui. Aquest informe s’ha de lliurar a la persona treballadora i als delegats i delegades de prevenció.

La norma preveu tan el cas en quĆØ la persona treballadora n’autoritzi la visita al lloc de treball com el cas en quĆØ no. En aquest darrer supòsit, el desenvolupament de l’activitat preventiva per part de l’empresa es pot fer sobre la base de la determinació de riscos que es derivi de la informació obtinguda de la persona treballadora d’acord amb les instruccions del seu servei de prevenció.

El teletreball des de l’ergonomia – Factors de risc ergonòmics relacionats amb el teletreball

Per detallar els diferents factors de risc associats al teletreball, s’han classificat en quatre apartats: els equips de treball emprats, l’entorn en quĆØ es desenvolupa el treball, la interconnexió ordinador-persona, i els factors de risc psicosocial. No s’inclouen els factors de risc relacionats amb les caracterĆ­stiques de la persona que hagi de fer teletreball, i que s’han de tenir en compte quan es faci la identificació i avaluació de riscos.

Pel que fa als equips emprats:

– Pantalla

  • Ubicació de la pantalla a una distĆ ncia dels ulls inferior a 40 cm o superior a 75 cm.
  • AlƧƠria de la pantalla, en quĆØ la part superior quedi situada per sobre de la lĆ­nia de visió horitzontal de l’usuari.
  • PresĆØncia d’un contrast, molest per a l’usuari, entre els carĆ cters i el fons de la pantalla.
  • Manca o desconeixement dels controls per regular la luminĆ ncia i la brillantor de la pantalla.
  • PresĆØncia de reflexos de llum sobre la pantalla, provinents de punts de llum externs, tant de llum natural com artificial.
  • PresĆØncia de pampallugues a la pantalla.

– Dispositius d’entrada de dades

Teclat

  • Manca d’espai per recolzar els canells mentre es fa servir.
  • Teclat compacte que en dificulta una utilització fluida.

RatolĆ­

  • Manca d’espai per recolzar el canell mentre es fa servir.
  • Manca d’espai per moure’l.
  • Incomoditat durant l’ús, perquĆØ Ć©s molt voluminós o molt petit.
  • PresĆØncia de resistĆØncia al moviment.

– Ordinador portĆ til

  • Manca de teclat i de ratolĆ­ independents de l’ordinador portĆ til.
  • Manca d’espai per recolzar els canells mentre es tecleja.
  • Ubicació de la pantalla massa baixa en relació amb l’alƧada de la persona.
  • Pantalla massa petita per als requeriments de la tasca.
  • Manca de superfĆ­cie per recolzar l’ordinador portĆ til.

– Taula o superfĆ­cie de treball

  • Manca de taula per treballar.
  • Manca d’espai a la taula per ubicar i moure tots els equips de treball (teclat, ratolĆ­, telĆØfon mòbil, etc.) i la resta de material d’escriptori (bolĆ­grafs, llibres, llibretes, etc.).
  • Taula massa baixa que impedeixi mantenir una posició còmoda mentre es treballa.
  • Taula massa alta que impedeixi mantenir una posició còmoda de braƧos mentre es treballa.
  • Manca d’espai sota de la taula per poder moure les cames fĆ cilment.

– Seient per treballar

  • Utilització de cadira amb alƧƠria fixa.
  • Seient massa alt o massa baix.
  • Utilització de cadira sense respatller inclinable.
  • Cadira incòmoda.
  • Profunditat de la cadira massa gran per a les dimensions de la persona usuĆ ria.
  • Cantells de la cadira on recolzen parts del cos, aguts i durs.
  • PresĆØncia de reposabraƧos que impedeixin acostar la cadira, mentre la persona seu, a la taula.

Pel que fa a l’entorn:

– Espai

  • Manca d’espai per poder ubicar les cames sense haver d’encongir-les
  • Manca d’espai que impedeixi seure i aixecar-se sense dificultat (presĆØncia d’obstacles)

– IlĀ·luminació

  • IlĀ·luminació del lloc de treball per sota dels requeriments mĆ­nims que marca el Reial decret 486/1997, de 14 dā€˜abril, pel qual s’estableixen les disposicions mĆ­nimes de seguretat i salut en els llocs de treball.
  • ExcĆ©s d’ilĀ·luminació, per exemple, perquĆØ es treballa a l’exterior amb llum natural en ple dia o perquĆØ es treballa a prop d’una finestra exterior sense persianes ni cortines.
  • Reflexos i enlluernaments.
  • Reflexos de llum sobre superfĆ­cies, provinents de punts de llum externs.
  • Enlluernaments provinents de punts de llum natural o artificials no protegits o controlats.

– Soroll

  • PresĆØncia de fonts de soroll properes a les Ć rees de treball, ja siguin de l’exterior, com el trĆ nsit o activitats productives pròximes, o de l’interior, com equips de climatització, electrodomĆØstics, etc.

– Temperatura i humitat

  • Exposició a una temperatura per sobre o per sota del rang de temperatures indicat pel Reial decret 486/1997, per la falta d’aĆÆllament tĆØrmic a l’habitatge o per la manca d’equips de climatització.
  • Exposició a la calor per proximitat a equips emissors.
  • Exposició a una humitat per sobre o per sota del rang d’humitats indicat pel Reial decret 486/1997, per la presĆØncia d’equips de climatització, o d’altres equips de treball que pertorben la humitat a l’habitatge (electrodomĆØstics).

Pel que fa a la interconnexió ordinador-persona:

  • El programa o programes que es fan servir per treballar no s’adapten a la tasca que la persona ha de realitzar.
  • La persona que ha d’utilitzar el programa o programes informĆ tics no tĆ© la capacitació per fer-lo servir de manera òptima, o no en tĆ© prou coneixement.
  • El programa o programes que es fan servir no són accessibles a les caracterĆ­stiques de la persona usuĆ ria.
  • Els programes utilitzats no compleixen els requisits ergonòmics pel que fa al tractament de la informació per part de la persona usuĆ ria.

Les persones que teletreballen, com a usuàries de pantalles de visualització

Hi ha diversos punts de trobada entre la normativa sobre teletreball i la normativa de prevenció de riscos laborals. En aquest apartat es vol posar ĆØmfasi en l’ús de pantalles de visualització de dades (PVD), que tenen reglament propi, el Reial decret 488/1997, ja que en la major part del teletreball es fan servir com a element fonamental del lloc de treball. Els criteris per determinar la condició d’usuari de pantalles de visualització de dades, es recullen a la Guia tĆØcnica per a l’avaluació i prevenció dels riscos relatius a la utilització d’equips amb pantalles de visualització i són els següents:

  1. Tenen la consideració de persones treballadores usuĆ ries d’equips amb PVD totes les que superin quatre hores diĆ ries o vint hores setmanals de treball efectiu amb aquests equips.
  2. No són treballadores usuĆ ries d’equips amb PVD les persones que duguin a terme un treball efectiu amb pantalles de visualització inferior a dues hores diĆ ries o deu hores setmanals.
  3. Totes les persones treballadores que es troben entre les dues consideracions anteriors, que duguin a terme entre dues i quatre hores diĆ ries (o de deu a vint hores setmanals) de treball efectiu amb aquests tipus d’equips, tambĆ© es poden considerar persones treballadores usuĆ ries si compleixen, almenys, cinc dels set requisits següents:

A continuació es presenten aquests set requisits:

  1. Dependre de l’equip amb pantalla de visualització per fer la seva feina, sense disposar fĆ cilment de mitjans alternatius per aconseguir els mateixos resultats.
  2. No poder decidir voluntĆ riament si utilitza l’equip amb pantalla de visualització per fer la seva feina o no.
  3. Necessitar una formació o experiĆØncia especĆ­fiques en l’Ćŗs de l’equip, exigides per l’empresa, per fer la seva feina.
  4. Utilitzar habitualment equips amb pantalles de visualització durant perĆ­odes continuats d’una hora o mĆ©s.
  5. Utilitzar equips amb pantalles de visualització diàriament o gairebé diàriament, en la forma descrita en el punt anterior.
  6. Que l’obtenció rĆ pida d’informació per part de l’usuari a travĆ©s de la pantalla constitueixi un requisit important de la feina.
  7. Que les necessitats de la tasca exigeixin un nivell alt d’atenció per part de l’usuari; per exemple, pel fet que les conseqüències d’un error puguin ser crĆ­tiques.

Ús d’ordinadors portĆ tils durant el teletreball

Els ordinadors portĆ tils són equips que integren dins de la mateixa unitat, a mĆ©s de les caracterĆ­stiques pròpies d’un ordinador, una pantalla, un teclat, un ratolĆ­, una cĆ mera, un micròfon, aixĆ­ com l’accĆ©s a xarxes i equips diversos, tant per connexió amb cable com sense fils. Tot això, i el fet que ocupin un espai molt reduĆÆt, disposin de bateria per treballar de manera autònoma i pesin relativament poc per poder transportar-los a qualsevol lloc, fa que aquest tipus d’equips siguin, sovint, els escollits per fer teletreball com a eina principal.

Cal esmentar, però, que l’ús d’aquests sistemes portĆ tils, queden exclosos de l’àmbit d’aplicació del Reial decret 488/97, sempre que no es facin servir de manera continuada en el lloc de treball.

A la guia tĆØcnica d’aplicació d’aquest Reial decret 488/1997, s’indica que els criteris per determinar si la utilització Ć©s continuada o no són els mateixos que s’apliquen per definir si la persona treballadora Ć©s usuĆ ria de pantalles de visualització o no.

En el cas que es determini que aquest equip portĆ til es fa servir de manera continuada i, per tant, que li Ć©s aplicable el Reial decret 488/1997, s’ha d’adaptar als requeriments especificats en aquest reglament, que són, entre d’altres, incorporar dispositius d’entrada de dades independents, com teclat i ratolĆ­, i en relació amb la pantalla, a mĆ©s de complir els requeriments especificats, s’ha d’adaptar a les caracterĆ­stiques de la persona usuĆ ria

El teletreball des de l’ergonomia – Recomanacions preventives

El teletreball Ć©s un model organitzatiu que canvia la manera tradicional de treballar. Com qualsevol canvi organitzacional, es tracta d’un procĆ©s complex, ja que per arribar a l’objectiu final s’han de superar molts entrebancs, coneguts com a ā€œresistĆØncies al canviā€. Per això, per posar en marxa aquest tipus de modalitat de treball en una organització amb ĆØxit, cal que sigui una acció perfectament planificada i que s’hi impliquin totes les parts que hi intervenen.

En primer lloc, la manera ideal d’abordar-lo seria a travĆ©s d’un programa de gestió del canvi, en quĆØ s’identifiqui el punt de partida inicial i es dissenyi un full de ruta per arribar a l’objectiu final, que Ć©s la implantació del teletreball a l’organització.

El segon punt clau consisteix en la implicació del conjunt de persones que hi intervenen, fent-los partĆ­cips i donant-los la informació, el suport i la capacitació necessĆ ria, al llarg de tot el procĆ©s. La capacitació de les persones treballadores ha d’anar acompanyada d’una formació especĆ­fica adequada i efectiva, en quĆØ es faci una avaluació personal dels coneixements assolits.

Finalment, cal fer una avaluació constant del canvi, per comprovar que s’assoleixen els objectius marcats en el full de ruta, i en cas que no sigui aixĆ­, fer les correccions necessĆ ries per continuar.

Tot seguit, es descriuen un conjunt de recomanacions preventives, Ć mplies, però no exhaustives, per ajudar l’empresa a posar en marxa les mesures, un cop s’hagin identificat i avaluat els riscos. S’han agrupat d’acord amb la classificació de factors de risc esmentada a l’apartat anterior.

Recomanacions relacionades amb els equips emprats:

– Pantalla

  • Situeu la pantalla a una distĆ ncia dels ulls entre 40 cm i 75 cm.
  • Situeu la pantalla a una alƧƠria en quĆØ la part superior quedi situada, com a mĆ xim, a l’alƧƠria de lĆ­nia de visió horitzontal de l’usuari.
  • La persona usuĆ ria ha de poder orientar i inclinar la pantalla.
  • Cal formar i informar la persona treballadora sobre els controls de la pantalla per regular la luminĆ ncia, la brillantor, el color o el contrast, perquĆØ se’ls pugui adaptar a les seves caracterĆ­stiques.
  • La pantalla no ha de tenir reflexos. S’ha d’evitar situar-la a prop de punts de llum. En el cas d’estar a prop d’una finestra, s’ha d’evitar que hi estigui situada just davant o darrere, s’ha d’intentar situar-la perpendicularment. En el cas que no sigui possible, la finestra ha de disposar de persiana o cortina que pugui actuar de difusor de llum.
  • En el cas que la pantalla o algun punt de la pantalla faci pampallugues, la persona usuĆ ria s’ha de posar en contacte amb el servei tĆØcnic perquĆØ la repari.


Dispositius d’entrada de dades

– Teclat

  • Ha de ser inclinable i independent de la pantalla, perquĆØ la persona pugui adoptar una postura còmoda, que no li provoqui cansament als braƧos ni a les mans.
  • Per minimitzar l’adopció de postures forƧades de mans i canells, tambĆ© cal que sigui prou pla.
  • Hi ha d’haver un espai entre la vora del teclat i la taula d’uns 10 cm, per poder recolzar els canells a la taula mentre s’utilitza.
  • Pel que fa a l’aspecte exterior, Ć©s recomanable que sigui d’un color neutre (ni massa clar ni massa fosc), i preferiblement amb carĆ cters foscos sobre un fons clar. La superfĆ­cie no ha de produir reflexos (acabat mat).
  • S’ha de poder moure amb facilitat dins l’Ć rea de treball.

– RatolĆ­

  • S’ha de poder moure amb facilitat dins l’Ć rea de treball.
  • S’ha de poder agafar, accionar-ne els botons i recolzar el canell sobre la taula de manera còmoda, de manera que es faciliti la linealitat entre la mĆ  i l’avantbraƧ.
  • En el cas que el ratolĆ­ no llisqui amb facilitat, s’ha de netejar la superfĆ­cie de contacte, tant del ratolĆ­ com de la taula, i cal valorar la incorporació d’una catifa de lliscament especĆ­fica. Si no millora, s’ha de substituir el ratolĆ­ per un de nou.
  • Si l’ús del ratolĆ­ resulta incòmode, es pot incorporar algun element reposacanells.
  • Si es fa un Ćŗs intensiu del ratolĆ­, es recomana aprendre a fer-lo amb les dues mans, per poder alternar la mĆ . En el moment de fer el canvi de mĆ , cal reconfigurar els botons d’accionament.
  • Quan no es faci servir, es recomana reposar la mĆ  sobre de la taula, a la zona de davant del cos.

 

 

Fotos 5 canellĀ Ā Foto ratolĆ­ totxoĀ Foto 2 ratolinsĀ Fotos 6 canell

– Ordinador portĆ til

  • Incorporareu un teclat i un ratolĆ­ independents de l’ordinador portĆ til

 

teclatĀ Ā ratolĆ­

 

  • Feu servir sempre una taula per situar l’ordinador portĆ til, amb prou espai per recolzar els canells mentre s’acciona el teclat. No s’ha de fer servir mai el cos per recolzar l’ordinador.

 

ordinador_005Ā Ā ordinador_006

  • ColĀ·loqueu l’equip portĆ til sobre una taula de treball, com si es tractĆ©s d’una pantalla tradicional, i incorporeu-hi, si cal, un element estructural addicional que permeti ajustar l’alƧƠria de la pantalla a les caracterĆ­stiques de la persona usuĆ ria

ordinador_004

– TelĆØfon

  • Si l’atenció telefònica Ć©s una tasca habitual en el lloc de treball, incorporeu un conjunt d’auriculars amb micròfon, adaptats a la persona, per reduir la cĆ rrega postural associada al manteniment de la postura.

– Taula o superfĆ­cie de treball

  • La superfĆ­cie de treball ha de ser prou Ć mplia per situar els diferents equips (pantalla, teclat, ratolĆ­, etc.) i perquĆØ l’usuari els faci sense haver de fer cap sobreesforƧ postural (com a mĆ­nim 120 cm d’amplada, tot i que són recomanables unes dimensions de 160 cm d’amplada i 80 cm de profunditat).
  • Minimitzeu la presĆØncia d’objectes i equips per facilitar el posicionament correcte dels dispositius d’entrada de dades aixĆ­ com dels documents fĆ­sics que es facin servir.
  • Hi ha d’haver prou espai lliure sota la superfĆ­cie de treball per mantenir una posició asseguda còmoda (hi ha d’haver com a mĆ­nim 60 cm d’amplada lliures).
  • La superfĆ­cie de la taula no ha de produir reflexos molestos. Es recomana que el material de recobriment sigui mat i de color clar.
  • Verifiqueu que la persona adopta una postura còmoda mentre hi treballa, i que recolza correctament l’avantbraƧ sobre de la taula. En el cas que no se’n pugui regular l’alƧƠria, s’ha de substituir la taula per adaptar-la a la persona, o bĆ© incorporar suplements sota les potes quan les caracterĆ­stiques de la persona ho requereixin perquĆØ Ć©s bastant mĆ©s alta que la mitjana, o mirar de reduir l’alƧƠria de la taula, o aixecar el pla del seient de la persona, en el cas que la persona sigui mĆ©s baixa de la mitjana.10 Taula v2 

– Seient per treballar

  • Cal que la cadira sigui estable i permeti adoptar una postura confortable, amb llibertat de moviment i apropiada per a l’activitat.
  • S’ha de poder regular l’alƧƠria del seient perquĆØ s’ajusti als usuaris.
  • El respatller ha de tenir una prominĆØncia suau per donar suport a la zona lumbar (part baixa de l’esquena) i l’alƧƠria s’ha d’ajustar per adaptar-se a la persona usuĆ ria. TambĆ© ha de disposar de mecanismes per regular la inclinació.
  • La profunditat del seient s’ha de regular de manera que sigui lleugerament inferior a la longitud de la cuixa, perquĆØ l’usuari pugui utilitzar adequadament el respatller sense que la vora de la cadira li pressioni la part posterior de les cames.
  • L’amplada del seient s’ha d’adequar a l’amplada dels malucs.
  • Tots els mecanismes d’ajustament han de ser fĆ cils d’utilitzar i d’accionar, sense que s’hagi de fer un esforƧ excessiu des de la posició asseguda, però, alhora, han d’estar construĆÆts a prova de canvis no intencionats.
  • Es recomana fer servir cadires amb 5 punts de suport amb el terra (rodes o suports).
  • El seient i el respatller han de tenir les vores arrodonides i han d’estar recoberts d’un material transpirable.
  • Si la cadira tĆ© reposabraƧos, no han d’impedir que el treballador s’acosti a la taula.

12 cadira-01

 

– Reposapeus

  • S’ha d’incorporar un reposapeus sempre que la persona, amb una postura correcta asseguda davant d’una taula i amb els sistemes de regulació de la taula i la cadira, no aconsegueixi recolzar la planta dels peus a terra.
  • Ha de tenir una inclinació ajustable (entre 0 i 15 graus sobre el pla horitzontal) i una mida prou gran per recolzar els peus (com a mĆ­nim 45 cm d’amplada i 35 cm de profunditat), aixĆ­ com una superfĆ­cie antilliscant, tant a la zona superior, per als peus, com als suports, per al terra.

 

Pel que fa a la postura i al manteniment de la postura estĆ tica asseguda:

  • Es recomana fer descansos freqüents per fer exercicis fĆ­sics posturals i posar-se dret de tant en tant. Són mĆ©s eficaces les pauses curtes (d’entre 5 i 8 minuts) i freqüents (cada 60-90 minuts), sempre acompanyades d’estiraments, que les pauses llargues i mĆ©s espaiades.ordinador_009
  • Periòdicament, cal fer una revisió conscient de la postura adoptada a la cadira i de la posició dels braƧos, corregint-la si cal. Cal assegurar-se que la zona lumbar es recolzi sobre el respatller, que els peus estiguin ben recolzats a terra de manera neutra, sense encreuament de cames, i que els avantbraƧos es recolzin sobre la superfĆ­cie de la taula a prop del cos.
  • Cal seure en posició frontal respecte de la pantalla.
  • En tasques que requereixin alternar la visualització de la pantalla amb la lectura freqüent de documents impresos, aquests documents s’han de colĀ·locar en un suport entre el teclat i pantalla (amb un faristol) o a la mateixa pantalla (amb una pinƧa o grapa) per ubicar-los en els angles visuals o de gir i flexió del coll acceptables.
  • En tasques en quĆØ es facin servir dues pantalles o mĆ©s, cal situar-les frontalment al pla de visió, com mĆ©s a prop l’una de l’altra millor, i mirant de reduir l’angle de rotació del coll.

 

Recomanacions relacionades amb l’entorn:

– Espai

  • Es recomana adequar les dimensions de l’estanƧa on es fa teletreball als requeriments mĆ­nims que marca el Reial decret 486/1997: de 2,5 m o mĆ©s d’alƧƠria, des del terra fins al sostre, de 2 m² o mĆ©s de superfĆ­cie lliure per treballador, de 2 m³ o mĆ©s, no ocupats, per treballador.
  • Cal mantenir lliure d’obstacles l’estanƧa on es fa teletreball per facilitar la mobilitat de la persona.
  • 13 alƧada sostre

– IlĀ·luminació

  • Cal disposar dels nivells d’ilĀ·luminació suficients per al tipus de tasques que es duguin a terme, però s’ha de controlar que no siguin excessius, de manera que puguin molestar els treballadors com, per exemple, els que redueixen el nivell de contrast sobre la pantalla de visualització de dades
  • Cal tenir en compte els requeriments mĆ­nims que marca el Reial decret 486/1997 pel que fa a la ilĀ·luminació. Per a tasques generals de lectura, d’escriptura i altres tasques habituals d’oficina, cal disposar d’un mĆ­nim de 500 luxs mesurats a la superfĆ­cie de treball, evitant en tot cas els reflexos o els enlluernaments molestos
  • Si es treballa a prop d’una finestra per on entra llum natural, cal que tingui persianes o cortines que permetin regular l’entrada de llum.

 

– Reflexos i enlluernaments

  • Cal apantallar qualsevol punt de llum que arribi directament a l’ull
  • La llum emesa pels punts de llum artificial situats al sostre no ha de molestar la persona treballadora que estĆ  situada davant la pantalla de visualització ni provocar reflexos a la pantalla.
  • En relació amb els punts de llum individuals, s’ha de complir la mateixa premissa, i cal moure el punt de llum o incorporar una pantalla si Ć©s necessari.
  • En relació amb els reflexos i enlluernaments provocats per llum natural, s’ha d’aplicar el mateix criteri anterior: cal fer Ćŗs de cortines i persianes per eliminar aquest efecte.

15 llums-01

 

 

– Soroll

  • El nivell sonor en els llocs on es fa teletreball ha de ser el mĆ­nim possible. A mĆ©s de garantir un nivell sonor dins dels parĆ metres marcats pel Reial decret 286/2006, s’ha de minimitzar l’exposició al soroll.
  • Es pot aĆÆllar el soroll exterior a travĆ©s del tancament efectiu de portes i finestres. A l’interior de l’habitatge, es recomana ubicar l’espai de treball en una zona aĆÆllada o bĆ© aĆÆllar i moure els electrodomĆØstics o equips emissors de soroll a zones allunyades de la zona de treball.
  • A la guia tĆØcnica d’aplicació del Reial decret 488/1997 sobre pantalles de visualització, es recomana que per a tasques difĆ­cils i complexes, que requereixin concentració, el nivell sonor excedeixi els 55 dB.

– Temperatura, humitat i qualitat de l’aire

  • Ɖs recomanable disposar d’equips de climatització que permetin condicionar la temperatura i la humitat del lloc de treball.
  • Pel que fa a la temperatura i la humitat, cal tenir en compte els requisits que marca el Reial decret 486/1997, de 14 d’abril, pel qual s’estableixen les disposicions mĆ­nimes de seguretat i salut en els llocs de treball. D’altra banda la guia tĆØcnica d’aplicació del Reial decret 488/1997, sobre pantalles de visualització, recomana que la temperatura es mantingui, en ĆØpoca d’estiu, entre 23 i 26 ĀŗC, i, en ĆØpoca d’hivern, entre 20 i 24 ĀŗC.
  • Cal ubicar l’espai de treball allunyat dels equips emissors de calor i fred, o de corrents d’aire.
  • Cal ventilar freqüentment l’estanƧa on es fa teletreball, per reduir la concentració de diòxid de carboni que s’emet durant la respiració. Com mĆ©s petita i aĆÆllada sigui l’estanƧa, mĆ©s s’ha de ventilar.

 

Recomanacions relacionades amb la interconnexió ordinador-persona:

  • Cal fer una formació especĆ­fica a totes les persones que fan teletreball de tots els programes i dels equips informĆ tics que han de fer servir. AixĆ­ mateix, cal avaluar que totes les persones que fan teletreball sĆ piguen utilitzar-los. Si es detecta que alguna persona no estĆ  capacitada en algun Ć mbit, cal tornar-la a formar fins que ho estigui.
  • Cal disposar d’un suport tĆØcnic a l’organització, o persona referent, que pugui fer de suport en el cas que alguna persona tingui una incidĆØncia relacionada amb la utilització dels programes o amb els equips emprats.
  • Els programes, i els equips emprats han d’estar adaptats, o s’han de poder adaptar a les caracterĆ­stiques dels usuaris. Si l’adaptació l’ha de fer la mateixa persona, ha d’estar capacitada en el coneixement de tots els parĆ metres disponibles d’adaptació.

TIC

 

El teletreball des de l’ergonomia – Formació

La formació és un aspecte molt important des del punt de vista preventiu, i així ho recullen tant la LPRL com el Reial decret llei 28/2020, sobre teletreball.

A la LPRL, la formació en matĆØria preventiva s’especifica com a dret de les persones treballadores, i com a deure de protecció de l’empresari (articles 14 i 19).

El Reial decret llei 28/2020 tambĆ© dedica un article a la formació (article 9), en quĆØ s’indica que l’empresa ha de garantir que les persones que treballen a distĆ ncia rebin la formació necessĆ ria per dur a terme l’activitat, tant en el moment de formalitzar l’acord de treball a distĆ ncia com quan hi hagi canvis en els mitjans o en les tecnologies utilitzades. S’han d’adoptar les mesures necessĆ ries per garantir la participació efectiva en les accions formatives de les persones que teletreballen, de manera equivalent a les que presten el seu servei presencialment al centre de treball.

Per tant, d’acord amb les normes, d’una banda aquesta formació ha de ser especĆ­fica del lloc de treball i adaptar-se a l’evolució dels riscos i a l’aparició d’altres de nous, i de l’altra, s’ha de garantir que no nomĆ©s les persones que fan teletreball rebin la formació necessĆ ria en el moment de formalitzar l’acord, sinó que tambĆ© l’han de rebre en el moment en quĆØ es fan canvis en l’entorn tecnològic o dels mitjans o equips utilitzats.

Hi ha tres aspectes importants sobre la formació:

  • Respecte a la formació relativa al lloc de treball, que regula l’article 19 de la LPRL, ha de ser adequada i suficient, centrada en el lloc de treball, i ha de cobrir aspectes teòrics i prĆ ctics. Aquesta formació Ć©s la que ha de rebre la persona treballadora sobre els riscos i condicions del lloc de treball on desenvolupa la seva tasca amb l’equip de treball, que, en el cas del teletreball, de forma habitual, serĆ  el domicili de la persona. La planificació i el disseny d’aquesta formació l’ha de fer l’organització preventiva de l’empresa, a partir dels resultats de l’avaluació de riscos del lloc de treball i tenint en compte la persona que l’ocupa.
  • El teletreball, en la major part dels casos, comporta l’ús de noves tecnologies, d’aplicacions i de programes informĆ tics, que els treballadors i treballadores han de conĆØixer per desenvolupar la seva feina de manera òptima i sense dificultats. Si la persona treballadora no tĆ© una formació adequada en aquestes matĆØries, tindrĆ  dificultats. Cal, doncs, detectar aquestes necessitats i formar els treballadors i treballadores per dotar-los de les competĆØncies digitals necessĆ ries per prestar aquesta modalitat de treball de manera òptima, i eliminar la barrera coneguda com a bretxa digital.
  • El canvi organitzacional per poder prestar serveis per a l’empresa des de fora del centre de treball, fent teletreball, comporta canvis en la manera de treballar, per exemple: es generen nous espais colĀ·laboratius, es fa una gestió diferent del temps, etc. En conseqüència, aquesta nova manera de fer requereix un aprenentatge, que s’ha de recolzar sobre la base d’una formació especĆ­fica sobre teletreball.

El teletreball des de l’ergonomia – Efectes sobre la salut

Fatiga visual

Treballar davant d’una pantalla durant hores pot ocasionar fatiga visual, que es manifesta en forma de molĆØsties oculars de diferents tipus: ulls secs, llagrimeig, picor d’ulls, coĆÆssor, etc. TambĆ© pot provocar un trastorn visual, com visió borrosa, dificultat per enfocar, imatges dobles, etc., o un trastorn extraocular, com cefalees, mareig, etc. En general, aquestes afeccions són reversibles.

ordinador_010

 

 

Fatiga fĆ­sica o muscular

Els factors determinants que influeixen en l’aparició de la fatiga fĆ­sica o muscular de les persones que fan teletreball amb pantalles de visualització de dades són, d’una banda, la postura que adopta la persona davant la pantalla, i, de l’altra, els moviments repetitius de les mans en l’ús del teclat, del ratolĆ­, o de qualsevol altre dispositiu d’entrada de dades. Una exposició perllongada als factors de risc que provoquen aquesta fatiga, poden causar diversos trastorns musculoesquelĆØtics.

Els símptomes de la fatiga física o muscular poden sorgir en forma de cervicàlgies (dolor al coll i clatell), dorsàlgies (dolor a la zona dorsal de la columna) i lumbàlgies (dolor a la zona lumbar de la columna). També poden sorgir altres símptomes, com contractures, formigueig, síndrome de colze de tenis, síndrome de túnel carpià o tendinitis de De Quervaine.

ordinador_011

Fatiga mental

La fatiga mental Ć©s una disminució transitòria de l’eficiĆØncia funcional, mental i fĆ­sica, que depĆØn de la intensitat, durada i distribució temporal de la tensió mental precedent. La recuperació de la fatiga s’aconsegueix mitjanƧant descans (norma ISO 10075).

La utilització d’aplicacions o programes informĆ tics que no estan dissenyats segons els requisits ergonòmics, Ć©s a dir, difĆ­cils de fer servir o que no són accessibles, aixĆ­ com la manca de formació i d’entrenament adequats per utilitzar-los, pot causar fatiga mental, que es manifesta com a sensació de cansament, somnolĆØncia, mal de cap, etc.

ordinador_012

 

El teletreball des de l’ergonomia -VigilĆ ncia de la salut

Les persones que fan teletreball o treball a distĆ ncia tenen els mateixos drets en relació amb la vigilĆ ncia de la salut que la resta de personal que no fa treball a distĆ ncia. Per tant, l’empresa ha de garantir a aquestes persones una vigilĆ ncia adequada de la salut, d’acord amb tots els riscos a quĆØ estan exposades.

Per aquest motiu, Ć©s molt important que l’avaluació de riscos laborals es faci de la manera mĆ©s acurada possible, i que el document d’avaluació estigui a disposició del servei o unitat que s’encarrega de la vigilĆ ncia de la salut.

Si les persones que fan teletreball són usuĆ ries de pantalles de visualització (consulteu els criteris per ser usuari de pantalles a l’apartat 4), que serĆ  en la major part dels casos en quĆØ fan servir ordinador durant la jornada, Ć©s aplicable el que recull l’article 4, sobre vigilĆ ncia de la salut, del Reial decret 488/1997, sobre disposicions mĆ­nimes de seguretat i salut relatives al treball amb equips que incloguin pantalles de visualització. En aquest article, entre d’altres, s’indica que s’han de tenir presents, en particular, els riscos per a la visió i els problemes fĆ­sics i de cĆ rrega mental, aixĆ­ com el possible efecte afegit o combinat, i la possible patologia que els acompanyi. TambĆ© s’especifica que aquesta vigilĆ ncia s’ha d’oferir als treballadors i treballadores en les ocasions següents:

  1. Abans de començar a treballar amb una pantalla de visualització.
  2. Posteriorment, amb la periodicitat ajustada al nivell de risc a criteri del metge responsable.
  3. Quan hi hagi alteracions de la salut que puguin estar ocasionades per aquest tipus de treball.

Normativa

Normativa europea:

Acord marc europeu sobre teletreball, de 16 de juliol de 2002. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/ES/TXT/?uri=LEGISSUM:c10131

 

Normativa estatal:

Resolució de 31 de gener de 2003, de la Direcció General de Treball, per la qual es disposa la inscripció al Registre i publicació de l’Acord Interconfederal per a la Negociació ColĀ·lectiva 2003 (ANC 2003). https://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2003-3826

Article 13 del text refós de la Llei de l’Estatut dels treballadors, inclòs dins de la Llei 3/2012, de 6 juliol, de mesures urgents per a la reforma del mercat laboral. https://www.boe.es/boe_catalan/dias/2012/07/07/pdfs/BOE-A-2012-9110-C.pdf

Reial decret llei 28/2020, de 22 de setembre, de treball a distĆ ncia. https://www.boe.es/boe_catalan/dias/2020/09/23/pdfs/BOE-A-2020-11043-C.pdf

 

Sector de l’administració pĆŗblica:

Normativa estatal:

Reial decret llei 29/2020, de 29 de setembre, de mesures urgents en matĆØria de teletreball a les administracions pĆŗbliques i de recursos humans en el Sistema Nacional de Salut per fer front a la crisi sanitĆ ria ocasionada per la COVID-19. https://www.boe.es/boe_catalan/dias/2020/09/30/pdfs/BOE-A-2020-11415-C.pdf

 

Normativa autonòmica:

Decret 77/2020, de 4 d’agost, pel qual es regula la prestació de serveis en la modalitat de teletreball per al personal al servei de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i els seus organismes autònoms. https://portaljuridic.gencat.cat/eli/es-ct/d/2020/08/04/77

Publicacions de l’ICSSL relacionades amb el teletreball

Prevenció de riscos en la modalitat de teletreball

Aquesta publicació contĆ© recomanacions preventives relacionades amb el teletreball, que poden ajudar tant a l’hora d’identificar riscos com a l’hora de planificar mesures preventives.

Qüestionari per al desenvolupament de teletreball en el domicili en situacions temporals i extraordinàries

Aquesta publicació Ć©s una proposta de qüestionari, que ha d’omplir la persona que ha de fer teletreball en situacions temporals i extraordinĆ ries. El qüestionari consta de 18 preguntes sobre el mobiliari emprat, les condicions de l’entorn i els equips informĆ tics utilitzats.

Prevenció dels riscos derivats de la utilització d’ordinadors portĆ tils

Aquesta publicació pertany a la colĀ·lecció de quaderns de prevenció de l’ICSSL. S’hi aborda el tema dels ordinadors portĆ tils, identificant els riscos i els factors a quĆØ podem estar exposats quan en fem Ćŗs, els possibles efectes sobre la salut, aixĆ­ com un conjunt de propostes de mesures preventives.

 

Pantalles de visualització de dades

Aquesta publicació pertany a la colĀ·lecció de fulls monogrĆ fics de l’ICSSL. S’hi tracten els aspectes mĆ©s rellevants de la utilització de pantalles de visualització de dades. Recull tant aspectes inclosos al Reial decret 488/1997, que en regula l’ús, com aspectes de la seva guia tĆØcnica d’aplicació.

 

La usabilitat i l’accessibilitat de les aplicacions informĆ tiques en un entorn de treball

En aquest full monogrĆ fic es tracta l’ergonomia en la interacció persona- sistema a travĆ©s d’una aplicació informĆ tica. Recull des dels aspectes bĆ sics d’usabilitat i accessibilitat que ha de tenir una aplicació informĆ tica, fins als aspectes relacionats amb la gestió preventiva que hauria de posar en marxa una organització en el moment d’introduir una aplicació informĆ tica.

Altres publicacions

 

 

 

 

 

 

 

 

Mes informació a la font